

Oxford Citizens' Assembly on Climate Change

Schedule Weekend One

Saturday 28 th September			
Duration	Time	Activity	
30 min	9.00	Arrival, check in, breakfast	
10 mins	9.30	Tom Hayes – Welcome 2mins.	
20 min	9.40	Ipsos MORI - Seated at tables, plenary introduction from chair – outline aims and	
		objectives, ground rules, etc. Reiterate we are not discussing whether climate change is	
		happening; make reference to debunking the myths material. Reference to not discussing	
		emergency responses/adaptation, focus on reducing our emissions.	
20 min	9.50	Introductions on tables, reiterate ground rules, ice breaker discussion – what issues matter to assembly members and how important is climate change to them.	
		Introduction to Climate Change	
10 min	10.10	Myles Allen, Environmental Change Institute - What are the impacts of climate	
10 111111	10.10	change? The scale of the problem global to local	
10 min	10.20	Linnet Drury, Oxford Spires Academy - Why is climate change important?	
10 min	10.30	Tara Clarke, Climate Outreach - What impacts will we experience?	
55 min	10.40	Assembly Members reflect on what has been discussed so far and feedback	
15 min	11.35	Break	
		What can we do about it?	
10 min	11.50	Jenny Hill, Committee on Climate Change - What does net zero actually mean?	
10 min	12.00	Asad Rehman, War on Want – Inequality and climate justice – a global perspective	
10 min	12.10	Barbara Hammond Low Carbon Hub - Oxford's response to climate change so far	
10 min	12.20	Tim Sadler, Oxford City Council - Oxford City Council's priorities and responsibilities	
		for supporting our citizens and shaping our environment	
40 min	12.30	Assembly Members reflect on what has been discussed so far and feedback	
45 min	13.10	Lunch	
20 min	13.55	Reconvene and outline next session	
60 min	14.15	Theme 1 (Waste Reduction)	
		Speaker - Trewin Restorick, Hubbub, 10 minute presentation	
		Panel discussion	
		 Assembly members have hard copies of presentations, plus post-it notes, in order 	
		to make notes during presentations	
		Individual reflection, table discussion, clarifications – including plenary Q and A	
15 min	15.15	Break	
1h 50 min	15.30	Theme 2 (Buildings)	
		 Speaker – Alex Baines, The Design Buro, 10 minute presentation 	
		Panel discussion	
		Assembly members have hard copies of presentations, plus post-it notes, in order	
		to make notes during presentations	
10 main	17.20	Individual reflection, table discussion, clarifications – including plenary Q and A	
10 min	17.20	Ipsos MORI - Reflections on Day 1, reiterate basic plans for Day 2	
	17.30	Close	

Sunday 29 th September			
Duration	Time	Activity	
30 min	9.00	Arrival, check in, breakfast Assigned new tables	
10 min	9.30	Ipsos MORI – Introduction	
1h 55m	9.40	 Theme 3 (Transport) Speaker - Oxfordshire County Council, 10 minute presentation Panel discussion Assembly members have hard copies of presentations, plus post-it notes, in order to make notes during presentations Individual reflection, table discussion, clarifications – including plenary Q and A 	
15 min	11.35	Break	
1h	11.50	 Theme 4 (Biodiversity and Offsetting) Speaker – Prof Kathy Willis, University of Oxford, 10 minute presentation Panel discussion Assembly members have hard copies of presentations, plus post-it notes, in order to make notes during presentations Individual reflection, table discussion, clarifications – including plenary Q and A 	
45 min	12.50	Lunch	
2h 5m	13.35	 Theme 5 (Renewable Energy) Speaker – Nick Eyre, Environmental Change Institute, 10 minute presentation Panel discussion Assembly members have hard copies of presentations, plus post-it notes, in order to make notes during presentations Individual reflection, table discussion, clarifications – including plenary Q and A 	
15 min	15.40	Break	
50 min	15.55	Ipsos MORI - Reflection and overview summary of five themes that have been presented	
30 min	16.45	Ipsos MORI - Reiterate plans for second weekend	
	17.15	Close	